Marktonderoek : Belangrijke Aspecten Van Een Biercafé

E

Wat doet een biercafé draaien?

Welke redenen zijn voor klanten doorslaggevend om een biercafé vaker te bezoeken, of integendeel er niet meer terug te komen? Met andere woorden: waaraan moet zo’n zaak voldoen om goed te (blijven) draaien? Een recente rondvraag op Facebook bij bierliefhebbers licht een tipje van de sluier.

Tekst en foto: Wim Swinnen

Cartoon: Erwin Vanmol

Antwerpenaar Dylan Verduyn is niet alleen professioneel bartender en gediplomeerd bierkenner, maar ook oprichter van Siris About Beer, een bedrijfje dat diverse workshops rond bier organiseert. Via Facebook deed Verduyn een rondvraag over de verschillende aspecten die klanten belangrijk vinden met betrekking tot het bezoeken van horecazaken, en in het bijzonder van biercafés.

Een zestal factoren spelen hierbij kennelijk een bepalende rol: interieur en gezelligheid, kwaliteit, prijs, vriendelijkheid, productkennis en de grootte van het bieraanbod. “Voor alle duidelijkheid: de factoren werden niet spontaan door de ondervraagden vermeld, maar hen voorgelegd tijdens de enquête”, aldus Verduyn. “Door de jaren heen praatte ik als barman vaak met klanten en dit bleken de belangrijkste redenen te zijn om een biercafé te bezoeken of net te mijden. Deze gesprekken hebben me ook geïnspireerd om met workshops te beginnen waarbij zowel leken als professionals hun kennis over diverse aspecten van bier kunnen bijspijkeren – onder meer over bierstijlen, brouwfouten en foodpairing. Ik heb de ambitie om met Siris About Beer een steentje bij te dragen wat biereducatie betreft.”

Niet onbelangrijk alvorens de bevindingen van de rondvraag van naderbij te bekijken: Verduyn beklemtoont zelf dat zijn enquête niet beantwoordt aan de vereisten van een wetenschappelijk onderzoek; daarvoor is de steekproef niet representatief genoeg. De resultaten zijn dus hoogstens indicatief. Maar ze doen alleszins meermaals de wenkbrauwen fronsen en zijn soms zelfs ronduit verbijsterend.

Kwaliteit boven kwantiteit

Voor 16% van de bevraagden is vriendelijkheid van het grootste belang in een biercafé. Maar liefst 9 van de 10 mensen zullen een zaak vaker bezoeken als ze bijzonder attent worden bejegend, en 94% blijft er weg als het tegendeel het geval is. Alle deelnemers aan deze enquête gaven aan weleens onbeleefd te zijn behandeld in een biercafé. Ten gevolge hiervan weigerde 9% zelfs om de rekening te betalen.

Productkennis is voor bijna 7% van de respondenten cruciaal. Bijna driekwart van de mensen vindt het een goede reden om terug te komen naar de zaak, terwijl bijna 14% het gebrek aan kennis van zaken voldoende acht om het bij een eenmalig bezoek te houden. Slechts 12% vindt productkennis onbelangrijk.

Het uithangbord van de meeste biercafés, een ruim aanbod, is voor liefst een van de vijf mogelijke klanten doorslaggevend. Geen enkele deelnemer vindt het gemiddelde bierassortiment te groot. Aan de andere kant verkiest 79% een kwalitatief boven een kwantitatief aanbod.

De prijs blijkt een minder grote rol te spelen dan verwacht. Amper 10% laat zich hierdoor leiden. Voor een derde van de bevraagden maakt de prijs naar eigen zeggen weinig tot niets uit. Niet omdat ze geld te veel hebben, maar omdat ze vinden dat je kwaliteit nu eenmaal betaalt. Toch is het verrassend dat 57% er geen graten in ziet om 20 euro te betalen voor een glas bier van topniveau.

Kwaliteit blijkt de belangrijkste reden te zijn voor het bezoek aan een biercafé. Voor niet minder dan 37% van de deelnemers aan deze enquête is een onberispelijke kwaliteit prioritair. Maar liefst 62% vindt de gemiddelde kwaliteit ronduit problematisch. Dat is voor één van de vijf klanten voldoende om het bij een eenmalig bezoek te houden.

“Het gaat hier niet zozeer om de kwaliteit van het bier dan wel die van de service”, preciseert Verduyn. “Zijn de leidingen goed gereinigd, is de houdbaarheidsdatum van de bieren niet verstreken, zijn de glazen schoon en reukloos, enzovoort. Dat lijkt voor heel wat klanten primordiaal te zijn.”

Het lag in de lijn der verwachtingen dat de meerderheid van de bierliefhebbers het kader waarin ze bieren degusteren, het minst belangrijk zou vinden. Voor 57% maken het interieur en gezelligheid bitter weinig uit, terwijl slechts 9% voor een andere zaak zal kiezen als inrichting noch sfeer naar wens is.

Slotsom: onderschat nooit de focus van de ware bierliefhebber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s